Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad betyder det att vara svensk?

0:52 min

I Ring P1 undrar Johan vad som krävs för att en invandrare ska anses vara anpassad till Sverige.

Vad tycker du?

Vad det egentligen betyder att vara svensk, och vad personer med utländsk bakgrund kan göra för anpassa sig till det svenska samhället har debatterats flitigt i Ring P1 under veckan.

I gårdagens program undrade Greta varför svenskar tvingas stå tillbaka i dagens samhälle.
– Varför ska andra personer som kommer till detta landet ha mera chanser att få sina saker utredda? Jag kan inte fatta varför våra svenska psalmer och allt annat svenskt har försvunnit.
– Om du kommer till ett annat land så får du nog sjutton rätta dig efter deras seder, men så är det inte i Sverige. Och tänk på vad allt detta kostar. Ingen vågar prata om vilka enorma kostnader det blir.

I dag ringde Johan till programmet för att ge sin syn på saken.
– Allting kostar. Demokrati kostar pengar, diktatur kostar liv... Jag vaknar klockan fem varje dag, precis som många andra, för att gå upp och åka till jobbet. Jag är en invandrare som jobbar hårt för att Sverige ska vara ett välmående land.
– Jag vet inte riktigt vad man menar med att jag ska anpassa mig. Menar man att jag ska börja äta skinka för att vara anpassad? Ska jag behöva supa på fredagar och spy på en lördagsmorgon? Är jag då svensk?
– Eller ska jag göra som de flesta här i landet? Jobba, försöka sköta mig, och faktiskt bara vilja ha ett lugnt liv?

Lena gav sig in i debatten via mejl:
– Vi svenskar är ju redan ett hopkok av olika nationaliteter och traditioner. Tänk om folk kunde se mer till historien med alla olika folk som flyttat omkring ända sedan förhistorisk tid. Det borde vara omöjligt att vara rasist när man tänker på att vi alla, Homo Sapiens, ursprungligen kommer från Afrika. Jag önskar mer ödmjukhet inför människan som varelse, inte nationell tillhörighet.

Vad betyder det egentligen att vara svensk? Är det viktigt? Vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista