Fallskärmsjägare tränar på Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg. Ett av hindren på stridshinderbanan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

"Återinför någon form av värnplikt"

Ny minivärnplikt, utökat samarbete med Finland, fullvärdigt Nato-medlemskap, sänkta anslag till det militära. Uppfattningarna i försvarsfrågan går isär. Nu vill vi veta vad du tycker!

Hur bör Sveriges försvarslinje se ut?

Att Sverige bygger säkerhet i samverkan med andra länder är de senaste årens mantra inom försvarspolitiken. Riksdagen har slagit fast att vi inte bara kan stå och titta på om ett nordiskt land eller en EU-medlem angrips, och Sverige förväntar sig motsvarande hjälp i ett krisläge.

Detta skriver DN på ledarplats under rubriken "Logiken talar för Nato".

På Folk och försvar i Sälen menade Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (FP) att försvaret av Sverige ska gå först. FP vill införa något slags ny minivärnplikt samt gå med i Nato.

S vill inte att Sverige ska bli fullvärdig Natomedlem. I stället vill man utöka det nordiska samarbetet, antagligen främst med Finland som är det land i Norden utöver Sverige som inte är med i Nato.

MP vill sänka anslagen till försvaret och stoppa vapenexporten.

Nu till det viktiga: Vad tycker du? Hur bör Sveriges försvarslinje se ut? Ska vi ha massiv upprustning eller bli fullvärdiga medlemmar i Nato? Eller ska vi sänka anslagen till försvaret?

Citat från Ring P1:

"Återinför någon form av värnplikt, om inte annat för att ungdomar ska lära sig vett & etikett och att sköta sig" - Tobias

"Alla pratar om att vi måste stärka försvaret. Men vi har ju inte ens nån gräns mot Ryssland! Varför skulle de anfalla? Nä, skrota alltihopa i stället" - Sven

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista