Pensionär med lite pengar i plånboken. Foto Jonas Ekströmer / TT

"Sänk skatten för pensionärer"

3:46 min

Det skulle göra mycket om vi fick betala samma skatt som löntagare, tyckte Anders i Ring P1. Han är en av många som i dagarna fått besked om sänkt pension.

Vad tycker du om sänkt skatt för pensionärer?

I dagarna kommer den till cirka två miljoner pensionärer - pensionsavin med sitt beska besked. För tredje gången sedan 2009 har pensionen sänkts. För de allra flesta med nära tre procent, skriver företrädare för fem pensionärsorganisationer på AB Debatt.

Att pensionerna sänks beror på att bromsen slagit in och bromsen (den automatiska balanseringen) är ett verktyg som ser till att pensionssystemet inte går back.

Den minskade summa pengar som nu inte betalas ut till pensionärerna, stannar kvar i AP-fonderna och detta stärker pensionssystemets ekonomi. Men för pensionärerna innebär det mindre pengar i plånboken.

– Vi fick det rosa kuvertet i går och då fick man se hur mycket sänkt pension man fått. Jag och min hustru fick exakt 764 kronor mindre i månaden. Det blir mycket pengar på ett år, sa Anders i Ring P1.

Förvisso fick pensionärerna sänkt skatt vid årsskiftet men den summan var inte tillräcklig, menade Anders.

– Vi fick 50 kronor första januari i sänkt skatt medan en löntagare kanske fick 150 kronor. Den där femtiolappen vi fick är redan uppäten nu när bromsen slagit till, sa han.

Programledare Sofie: Vad är lösningen tycker du?

– För det första kunde man ha samma skatt. Det skulle göra mycket för en pensionär om vi fick samma skattebelopp som löntagare, sa Anders.

Vad har du för tankar om bromsen i pensionssystemet? Borde man sänka skatten för pensionärer såsom Anders menar? Eller vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista