Ett feministiskt upprop syns på ett monument i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad är feminism i dag?

Bosse: "Feminism tycks bygga på manshat"
4:55 min

Feminist är ett laddat ord och ingen i debatten förklarar vad det är. Bilden som samhället ger är att feministen tycks vara bitter, besviken på män och vill befrukta sig själv, sa Bosse.

Delta i diskussionen!

1999 gav Belinda Olsson och ett gäng unga feminister ut antologin Fittstim. Nu femton år senare ger sig Belinda ut i dagens feminism för att pröva vad den går för.

Måste man älska hen för att vara en riktig feminist? Eller tycka att äktenskapet är förlegat? Vad har Sveriges kvinnor för nytta av aktivister som visar brösten? Och hur mår männen egentligen, har feminismen kuvat dem?

Detta skriver SVT om programmet Fittstim - Min kamp som visas i tre delar.

Flera personer har hört av sig till Ring P1 för att diskutera feminism. En av dem är Bosse som berättade att han är för jämställdhet, lika lön för lika arbete, samma pension, med mera. Men han värjer sig för ordet feminist.

– De uttalade feminister jag träffat, de som står på torg ibland i samband
med val och så, verkar vara bittra på män. Man vill inte ha med män att göra.

– Feminism tycks inte bygga på lika lön, lika värde, lika pensioner, utan det tycks bygga på manshat.

– Ska kvinnor ha samma lön för samma arbete? Ja, och det är ju löjligt att de inte har det. Men det är väl bara ställa krav att i morgon har alla män och kvinnor samma lön. Punkt slut. Det är bara töntigt att sånt inte fixas. Ska kvinnor och män ha samma pension? Självklart, sa Bosse.

Programledare Sofie: I mina öron låter du som en feminist!

– Nej, det är det sista jag är. Feminist är ett sånt laddat ord. Och ingen förklarar i en debatt någon gång vad en feminist är. Men den som tycks vara feminist, en kvinna, tycks vara bitter, besviken på män, vill befrukta sig själv och leva utan män. Det är den bild samhället ger.

– Alla program som körs på tv, där gökar man i varje hörn, skiter i allt och får barn hit och dit. Jag tycker man ska gifta sig, ha en underbar hustru/man, älska sina barn, dela på uppgifter, ta hand om varandra. Vem som stannar hemma med barnen får bli den som är duktigast på det. Och så ska man ha lika pension, lika lön, man ska respektera varandra. Men feminist det är jag inte och kommer aldrig att bli, sa Bosse.

Samtalet väckte reaktioner, bland annat på Twitter.

Vad innebär feminismen i dag? Hur ser uppfattningarna om feminism ut och vilken stämmer bäst - och varför? Dela med dig av dina funderingar! Tänk bara på att hålla god ton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".