1 av 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
2 av 2
Foto: Dan Lindberg/TT

Ska staten ta ett större ansvar?

1:17 min

Landstingssystemet gör att det är rena lotteriet vilken vård man får, hävdar Karl i Ring P1.

Tycker du att staten bör ha ett större ansvar för vården?

Socialstyrelsens statistik visar att drygt 30 procent av alla som bor i Sverige får en cancersjukdom någon gång i livet, och i dagens Ring P1 riktade inringaren Karl skarp kritik mot dagens sjukvård.
– Det absurda med Landstingssystemet är att lokalpolitiker sitter och väger det ena mot det andra. Resultatet blir att det är rena hasardspelet vilken vård man får när man drabbas av cancer, hävdade Karl.

Programledare Tomas Tengby: Hur ska man lösa det här då menar du?

– Genom att staten har ett övergripande ansvar och att man suddar ut länsgränserna när det gäller sjukvård, så att alla får vård så snabbt som möjligt. Alla har rätt att få den bästa vård som går att få, oavsett om man bor i Karlskrona, Kalmar eller Kristianstad.
 Nu har vi ju den här Vårdgarantin som infördes, men den faller ut först efter tre månader. Har man fått ett cancerbesked så är tre månader oändligt långt, menade Karl.

Hur tycker du att vi ska göra för att få en mer effektiv sjukvård? Är kritiken mot Landstingssystemet befogad? Ge din syn på saken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista