1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kan vi underlätta integrationen?

3:54 min

I dagens Ring P1 berättade Zerif att det tagit mer än tio år för hennes föräldrar att bli accepterade i det svenska samhället.
– Jag tycker att man kan ha en öppnare syn på det här även som svensk. När en invandrare söker kontakt varför inte ta emot den kontakten? 

Håller du med Zerif? Kan vi underlätta integrationen?

Hur invandrare ska integreras i samhället på bästa sätt är ett återkommande ämne i den politiska debatten och i höstas målade göteborgaren Pål Eneroth ett stort plakat i hopp om att få mer kontakt med invandrade familjer.

I dagens Ring P1 berättade Zerif att hennes föräldrar fick kämpa i mer än tio år för att bli accepterade, eftersom de vägrat att bli placerade i invandrartäta områden.
– Mina föräldrar bestämde sig för att motbevisa grannarnas trångsynta bild av vad invandrare gör, så hon bakade bröd och lagade mat som hon tog med sig till de närmaste grannarna. Pappa erbjöd sig att hjälpa till i trädgården om någon av grannarna behövde hjälp, allt för att få kontakt och komma in i samhället.
– Det tog 12-13 år innan de blev accepterade av de de försökte ta kontakt med. Var ligger felet? Hos invandrarna eller hos de som inte släpper in dem? Jag tycker att man kan ha en öppnare syn på det även som svensk, menade Zerif.

Och på Twitter fick hon medhåll av Ylva:
– Helt underbart! Vi har mycket att lära av varandra! Sluta vara rädda för varandra! 

Ring P1:s Facebooksida gav Inger sin syn på saken:
– Jag kan tala om att de invandrare vi har i vårt bostadsområde aldrig kommer på våra möten trots personliga inbjudningar. Varken våra bomöten eller grillaftnar. Jag har vid några tillfällen försökt bjuda in våra närmaste grannar som är muslimer men inte lyckats. Jag har bjudit deras barn på frukt och bullar när de suttit utelåsta i trappuppgången men de vill inte ta emot något. Jag vet inte vad mer vi kan göra.

Vad tycker du? Kan vi underlätta integrationen? Har du några konkreta förslag på hur? Och var ligger felet enligt dig? Kasta dig in i debatten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista