Foto: Scott M. Lieberman / TT

Vad ska vi göra åt klimathotet?

I Ring P1 hävdar Jan-Åke att klimathotet är överdrivet – men när EU-kommissionens förslag till nya klimat- och energimål presenteras anser många att målen är för lågt satta.

Vad är din åsikt i klimatfrågan?

I dagarna presenterades EU-kommissionens förslag till nya klimat- och energimål, där man bland annat föreslår att att utsläppen av växthusgaser minskas med 40 procent fram till år 2030 – och andelen förnybar energi öka till 27 procent.
Målen har kritiserats för att vara för lågt satta, och Världsnaturfonden menar nu att det är upp till statsministrarna att höja ambitionerna inför Europarådets möte i mars.

I dag kritiserar även Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) EU:s klimatpolitik på DN Debatt.
"Det klimatmål som EU-kommissionen föreslår klarar inte ensamt att begränsa jordens uppvärmning och undvika en global klimatkatastrof".

På Ring P1:s Facebooksida gav Per sin syn på saken:
– Sverige borde upphöra att lägga pengar på minskning av växthusgaser. Mödan skulle läggas på en minskning av utsläpp i Kina, USA, Indien, Tyskland och Japan. Där kan ansträngningarna ge effekt. Kina bygger nu två till tre stora kolkraftverk i veckan!

Vad är din åsikt i klimatfrågan? Finns det något hot? Har Sverige något att vinna på en ambitiös klimatpolitik eller är vårt land för litet för att göra någon verklig skillnad?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista