Foto Bertil Ericson / TT

"Privata sjukhus väljer patienter"

4:05 min

Patienter är mer nöjda hos privata vårdaktörer. Det beror på att aktörerna kan välja patienter, personal och vårdområde, anser Samuel.

Vad har du för uppfattning? Tyck till i debatten!

De privata aktörerna inom vården har större valmöjligheter än den offentliga och därför har de också nöjdare patienter. De väljer att rikta in sig på specialistområden som är mer lönsamma och kan även välja sina patienter.

Detta anser Samuel i Ystad vara en av anledningarna till att privat drivna vårdenheter får bättre betyg än de offentliga.

– Dom väljer vissa verksamheter, till exempel kardiologi, som man kan tjäna bättre på. Och anställer bättre utbildad personal och får på så sätt får nöjdare kunder. Hos oss på de offentliga sjukhusen och vårdinrättningarna jobbar alltifrån nyutbildade läkare och sjuksköterskor till läkare och docenter. Så variation på vad vi kan erbjuda våra patienter är större, sa Samuel som jobbar som läkare.

4 av 10 offentligt finansierade läkarbesök under 2011 gjordes hos en privat vårdgivare, enligt SKL. Undersökning som Vårdföretagarna gjort visar att 14 av de 20 mest populära vårdcentralerna är privat drivna.

Vad har du för tankar om privat respektive offentlig vård?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista