AnnaKarin Drugge / TT

Måste fångar delta i vårdprogram?

2:51 min

Upprörande att Göran Lindberg släpps. Har du gjort ett brott och åker in på kåken då ska du delta i alla de program som finns, tyckte Kerstin.

Vad tycker du?

I helgen släpptes den förre länspolismästaren Göran Lindberg ut ur fängelset, där han suttit dömd för flera grova sexbrott. Han släpptes efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, men han har inte deltagit i de vårdprogram för sexualbrottslingar som erbjuds.

Kerstin hörde av sig till Ring P1 och var upprörd över att Göran Lindberg nu släpps.

– Jag hörde på nyheterna precis att den här polismästaren ska bli utsläppt för att han har skött sig så bra. Och jag blir bara så förbannad helt enkelt, fly förbannad. Har du gjort ett brott och åker in på kåken då ska du ta mig fan delta i alla de program som går för att du ska bli en hyfsat bättre medborgare innan du kanske släpps ut.

– Har man gjort ett brott och åker in på kåken och du blir erbjuden både det ena och det andra. Och de har det ganska bra tror jag, bitvis i alla fall. Men jag tycker alltså att du ska ta mig fan tvingas göra dom program som är. För att du har gjort något fel, och du har skadat andra människor. Då har du faktiskt en uppgift att göra och det är att försöka se till att du blir en bättre människa. Och friskare eller vad det nu är, sa Kerstin.

I P1 Morgon tyckte Johan Linander, Centerpartiets rättspolitiska talesperson, att det borde vara lag på att gå de behandlingsprogram som kriminalvården erbjuder, annars ska man inte få förkortat fängelsestraff.

Är det rätt att man kan släppas tidigare även fast man vägrat att delta i vårdprogrammet? Ska alla fångas tvingas delta i vårdprogram? Eller vad har du för tankar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista