Per Larsson / TT

Är Lexbase gamla tiders skampåle?

Grannens forna synder ligger numera bara ett knapptryck bort. Privatpersoner kan nämligen via en ny sajt få upplysningar om folks förflutna inom rättsväsendet. Nu vill man förbjuda sajten.

Hur reagerar du på detta?

Lexbase lämnar ut uppgifter om dömda personer och var de bor. Om personuppgiftslagen gällt hade sajten stängts, men eftersom sajten skaffat ett utgivningsbevis är myndigheterna fullständigt bakbundna. Nu brådskar det att ändra grundlagen.

Detta skriver Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö på DN Debatt. Och i en intervju i Ekot liknar hon sajten Lexbase vid "gamla tiders skampåle".

Flera riksdagspartier kräver nu att lagen ändras, rapporterar Ekot.

Men Advokatsamfundet är starkt kritiska och pekar på en överhängande risk för onödig oro och att människor kan ta lagen i egna händer.

Vad har du för synpunkter på detta? Är det rätt att ett vinstdrivande företag tillhandahåller den här typen av uppgifter? Vore det okej om någon kollade upp ditt eventuellt brottsliga förflutna, som du har lämnat bakom dig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista