Foto: Leif R Jansson / TT

Bör vi ha köttfria dagar på schemat?

Camilla i Ring P1: "Som ekologisk bonde blir jag ledsen"
3:12 min

Lantbrukarnas riksförbund delade ut gratis hamburgare utanför en skola i protest mot Nyköping kommun som beslutat om köttfri skoldag. Men köttfria dagar är inget hot, hävdar köttbonden Camilla.

Hur mycket kött bör man äta?

Enligt lokala representanter för Lantbrukarnas riksförbund är kött en viktig näringskälla ”… särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga". Men enligt köttbonden Camilla som ringde in till Ring P1 slår den här typen av uttalanden tillbaka på bönderna.

– Jag vill inte bli förknippade med några motsträviga bönder med konstiga argument om att flickor måste äta mera kött för att bli vackra.

– Som ekologisk köttbonde så blir jag lite ledsen när jag hör sånt här. Vi äter ju väldigt mycket kött i Sverige, men ungefär hälften kommer ju från Sveriges bönder. Så vi hotas inte av att man skulle ha lite mer köttfria dagar i skolorna. För man sparar ju pengar och får istället råd med riktigt fina råvaror, sa Camilla.

Vår köttkonsumtion har ökat med 40 procent sedan 1990-talet. Svensken äter numera 50-55 kilo kött om året i snitt. I siffran ingår de flesta köttsorter, dock inte fisk.

Vad har du för åsikter om kött? Bör vi införa köttfria dagar i skolorna? Vad tycker du om LRF:s motaktion? Ge dig in i debatten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".