Foto: Leif R Jansson / TT

Ska nyttig mat vara momsfri?

I dag presenterades ett förslag om att hälsosam mat ska momsbefrias, och det ledde till debatt på Ring P1:s Facebooksida.

– Kan man som stat sitta still och se på i frihetens namn? Nej, jag tycker inte det, förklarade Jan.

Vad tycker du? Kasta dig in i debatten!

I dag rapporterar flera medier om att "en läsk om dagen" ökar risken att dö i hjärtsjukdom, enligt en amerikansk studie. Och på DN Debatt argumenterar tio läkare för varför hälsosam mat bör momsbefrias.

Ring P1:s Facebooksida gick mat- och sockerdebatten varm under dagen och Jan tyckte inte att en momsbefrielse vore en helt dum idé.
– Det är en jätteviktig fråga för välfärdssamhällets framtid. Befolkningen äter både fel och för mycket, samtidigt som vi motionerar för lite med ökande folkhälsoproblem som resultat.

Kenneth var inte lika övertygad.
– Tyvärr leder det bara till höjt pris och höjd lönsamhet för den produkten. Eko-produkter har enorma påslag därför att de är "premium", så skulle det bli även här.

Ann Kristin menade att man kan få nya perspektiv på frågan.
– När man får diabetes 2 börjar man bry sig. Och politikerna, ja de måste bry sig eftersom diabetes kostar så mycket. Svår fetma måste man också bry sig om. Att stänga av magsäcken är dyrt och farligt, medan frisk och fet kost löser många av dessa problem.

Att just kostnaden är en viktig punkt i debatten underströk Bengt.
– Staten bör ha ett visst ansvar för folkhälsan då det ändå är "det offentliga" som ofta får stå för notan när det kommer till vårdkostnader och så vidare. Kan man då, exempelvis via punktskatter (som redan finns för tobak och alkohol) minska bruket att vissa substanser som på ett påtagligt vis försämrar folkhälsan, så varför inte?

Vad tycker du?
Ska var och en få äta vad man vill, oavsett hur ohälsosamt det är?
Eller behöver vi fler tips och rekommendationer från staten?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista