Foto: Matthias Schrader / TT

"Lägg ner OS!"

1:37 min

Att London-OS kostade 110 miljarder kronor och årets Olympiska spel i Sotji väntas kosta närmare det tredubbla fick Susanne att undra varför vi ska ha OS över huvud taget.

– Tänk vad mycket mat och varma kläder världens barn skulle kunna få för de pengarna, sade hon i Ring P1.

Har Susanne rätt? Bör man lägga ner den här typen av evenemang och lägga pengarna på annat istället?

I gårdagens Karlavagnen diskuterades "Spelens baksida" apropå OS i Sotji som inleds på fredag, och när Susanne fick höra att 2012 års tävlingar i London kostat 110 miljarder kronor undrade hon var mänskligheten är på väg.
– 110 miljarder! Lägg ner OS och använd pengarna till något vettigt i stället. När ska mänskligheten besinna sig och förstå att det är dags att ta hand om våra barn? sade hon i Ring P1.

Gunnar ringde också till programmet, för att ifrågasätta spelen i Ryssland.
– Jag blev glad när jag hörde om Tysklands idrottare som ska klä sig i regnbågsfärger! Vi har kommit långt när det gäller allas lika värde här i Norden att vi inte ska behöva ta det här av ryssarna. Det är ju kriminellt att vara homosexuell i Ryssland! sade han.

Inringaren Ivan tyckte dock att kritiken mot Sotji-OS varit överdriven.
– Alla bråkar om Olympiaden i Ryssland, men varför bråkade ingen när OS var i Tyskland 1972, med nazistbakgrunden? Och varför frågar man alla tävlande om de är rädda för terrorhot i Sotji och inte under OS i London? undrade han.

Vad tycker du om saken? Har Susanne rätt i att man ska lägga ner OS och använda pengarna till exempelvis bistånd? Eller är kritiken så överdriven som Ivan menar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista