Foto: Alexandre Meneghini / TT

Ska vi magsäcksoperera barn?

1:51 min

Att Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus ska börja magsäcksoperera ungdomar under 18 år menar Karin är en vårdskandal.

– De kommer att få ett stympat liv! Detta får mig att tänka på lobotomiskandalen och steriliseringsvågen. Det kommer att slå tillbaka, säger hon i Ring P1.

Håller du med Karin? Tycker du att det är fel att magsäcksoperera ungdomar under 18 år?

I dag berättar Ekot att barn som lider av klinisk fetma ska få magsäcksopereras trots att rådande rekommendationer både i Sverige och utomlands är att patienterna ska vara över 18 år. Samtidigt ska en nationell studie påbörjas, där 25 av femtio 13- till 15-åringar magsäcksopereras och hälften får en traditionell medicinsk behandling som inleds med pulverkost, för att reda ut om det går att vinna något på att operera redan i tidiga tonåren.

Detta har upprört göteborgaren Karin.
– Varför reagerar ingen? När man magsäcksopereras ta sen del av magen bort, och magen är en rätt viktig del av kroppen!
– Barnen försätts i ett livslångt handikapp. Det blir ett ständigt laborerande med vad och hur mycket man kan äta och dricka, hävdar Karin.

Karin menar att vården bortser från de långsiktiga riskerna för att få snabba resultat.
– Om de får gå i land med de här operationerna så kommer det att slå tillbaka. Allt handlar om kortsiktighet. Det ska fixas nu. Nu ska du bli frisk, säger Karin.

Vad är din åsikt i frågan? Är det rätt att magsäcksoperera ungdomar under 18 år som lider av klinisk fetma?
Eller tycker du att det är helt galet och att man borde försöka bota barnfetman på andra sätt?
Ge din syn på saken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista