Claudio Bresciani / TT

Är trådlöst internet farligt?

0:51 min

Mia ringde Ring P1:s telefonsvarare och var orolig över hur svenska myndigheter resonerar kring användandet av wifi.

– Trådlösa uppkopplingar har förbjudits på franska dagis på grund av hälsorisker. Att våra svenska myndigheter bedyrar att de trådlösa nätverken är ofarliga är både djupt beklagligt och otäckt, sa Mia. 

Har Mia rätt? Hur farligt är det egentligen med strålning från trådlöst internet?

Nyligen sa den franska nationalförsamlingen ja till ett lagförslag som förbjuder trådlösa nätverk på dagis. Det fick Mia att reagera.
– I Sverige så väljer vi bort all den forskning som indikerar risker, speciellt om den hänger ihop med vinstintressen, sa Mia.

Strålsäkerhetsmyndigheten däremot skriver på sin hemsida att man har mätt exponeringen för radiovågor på olika platser i samhället. Resultatet visar att även om vi lägger ihop exponeringen från olika typer av sändare så är den totala exponeringen för radiovågor låg.

Vad tror du? Är det skadligt för barnen att utsättas för strålningen från ett wifi? Och hur tänker du kring strålningen från basstationer för mobiltelefoni? Kasta dig in i debatten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista