Läkare i läkarrock. Foto: Cleis Nordfjell / TT

"Tvinga sjukvårdspersonal att stanna"

Eva i Ring P1: "Kräver att sjukvårdspersonal gör rätt för sig"
1:45 min

Läkare och sjuksköterskor som utbildats i Sverige borde tvingas stanna här i några år för att göra rätt för sig. Deras utbildning har ju betalats med skattemedel, tyckte Eva.

Håller du med?

Det finns brist på läkare och sjuksköterskor i Sverige. Båda kategorierna har fått hjälp att studera och ta sin examen och det är tack vare skatteunderstöd från oss alla, sa Eva i Ring P1.

Det betyder att alla betalar gemensamt för att få fram välutbildade sjukvårdare. I och med det ser jag det som att vi har rätt att kräva tillbaka sjukvård av dem, fortsatte hon.

Många av dem tar arbeten i andra länder som ger bättre betalt. Norge har till exempel bättre sjukvård än Sverige. Men de som studerar här borde stanna kvar, sa hon.

– Jag vill helt enkelt att man kräver av läkare och sjuksköterskor att de arbetar av sin skuld till oss som har betalat deras utbildningar med våra skatter. De ska tvingas stanna i Sverige i några år för att göra rätt för sig, slog Eva fast.

Vad har du för tankar om detta?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".