Foto: Patric Söderström/TT

"Det är djurplågeri!"

1:50 min

Sverige borde inte föda upp mink över huvud taget eftersom det är rent och skärt djurplågeri, tyckte Anette i Ring P1.

Vad tycker du?

2012 tog Jordbruksverket fram nya regler för pälsnäringen. Men trots skärpta regler tycker Anette att minkuppfödningen bör förbjudas.  
– 
Jag har alltid undrat varför vi i Sverige föder upp minkar. För ett tag sedan sa Eskil Erlandsson att Sverige borde föda upp fler minkar eftersom kineserna vill bära mer minkpäls. Och då undrar jag: Ska vi i Sverige föda upp minkar för att kineserna vill ha minkpälsar?
– Kineserna som inte har någon djurlag, och som hjälper till att utrota elefanter och noshörningar för betarna och hornens skull, sa Anette i Ring P1.

En av anledningarna till att minkuppfödning är djurplågeri menar Anette är de små burarna.
– Det är djurplågeri att ha minkarna i så här små burar, och det finns faktiskt andra kläder. Vi behöver inte ha päls från djur. De kan gå fritt där de hör hemma!

På Ring P1:s Facebooksida får Anette stöd av bland annat Agneta.
"Att föda upp djur i bur är inte värdigt ett så kallade civiliserat samhälle och att dessutom ha en jordbruksminister som uppmuntrar till fler av dessa ovärdiga näringar är bedrövligt", skriver hon.

Conny menar att hela näringen saknar mening.
"Tiderna då vi behövde päls för att hålla oss varma är sedan länge förbi. Men okej, jag fattar att folk som köper de plaggen inte är ute efter att göra ett praktiskt köp, det är något annat som styr. Mode, känslan av exklusivitet, att köpa ett välgjort, handsytt plagg kan säkert kännas bra. Men även här finns relevanta invändningar, hur högt är priset att betala för fåfänga? Föda upp djur i tveksamma förhållanden för att göda fåfängan, där tycker jag att minuspoängen är fler än pluspoängen".

Vad tycker du om minkuppfödningen? Håller du med Anette? Eller tycker du, likt Eskil Erlandsson, att Sverige bör föda upp fler minkar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista