En äldre kvinna med röda skor går med en rullator. Foto: Hasse Holmberg / TT

Hur är det med medmänskligheten?

6:00 min

Matilda såg hur bilar bromsade framför henne och väjde för en liten tant som inte kunde hitta hem. Matilda som hjälpte tanten hem, ringde till Ring P1 för att uppmana till medmänsklighet.

Hjälper du folk i nöd?

Matilda kom åkande på kvällen. Hon såg att bilar längre fram bromsade och väjde för något på vägen. När Matilda kom längre fram såg hon att det var en liten tant i hatt med rollator och ficklampa.

– Jag körde fram och stannade och tanten bara skrek "hjälp, hjälp". så jag hoppade ut och sa "lugn, vad är det som har hänt". Då berättade hon att hon inte hittade hem. Hon hade gått ut för att handla, berättade Matilda i Ring P1.

I stället för stanna till och hjälpa tanten, valde de andra bilisterna att väja och köra vidare.

– Först blev man chockad när man ser att det är en liten tant som ingen stannar för. Sedan blir man heligt förbannad, sa Matilda som hjälpte tanten hem.

Andra inringare, Eva och Hussein, hakade på diskussion.

– Mig, mig, mig, jag, jag, jag. Det är så mycket egoism i dagens samhälle. Vi borde sätta in empati-övningar i skolan, sa Eva.

Hussein menade att man i Sverige kan erbjuda folk hjälp som uppenbarligen behöver, men att många ändå väljer att tacka nej. Hur ska man göra för att ändra på attityden? undrade Hussein.

Hur är det med medmänskligheten? Hjälper du folk i nöd? Om inte, varför då och vad kan det bero på? Håller du med inringarna här ovan? Tror du på Evas förslag om att införa empati-övningar i skolan?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista