1 av 3
I filmen Det sjunde inseglet (1957) spelar riddaren (Max von Sydow) schack med döden själv (Bengt Ekerot). Foto: SF / TT
2 av 3
Foto Björn Larsson Rosvall / TT
3 av 3
Foto Fredrik Sandberg / TT

"Varför är man så rädd för döden?"

4:51 min

Vi borde prata mer om döden och säga att människor har dött i stället för att de har "gått bort", tyckte Ivan i Ring P1.

Hur pratar du om döden?

Ivan undrade i Ring P1 varför många är så rädda för att säga att han eller hon har dött. Att inte uttrycka direkt vad det handlar om kan få konsekvenser, menade han.

– Tänk dig att du har en liten son eller dotter och så har din pappa dött. Och så säger du till det lilla barnet att "morfar har gått bort" för du vill inte säga att han har dött.

–Jaha, tänker lilla pojken eller flickan som vet att morfadern har dött. Nästa dag säger man till barnet att mamma och pappa ska gå bort. Nej! tänker barnet och tror att föräldrarna ska dö, sa Ivan.

Karin ringde in och berättade att uttrycket "gått bort" faktiskt har en betydelse om man som hon är kristen.

– Om man inte har den fasta tron på uppståndelsen, så är man nog mera rädd för döden, sa Karin.

Ylva sa att många människor inte vågar prata om döden och alla vill kanske inte heller. Men att man som medmänniska faktiskt kan fråga och lyssna till den person som mist en anhörig.

Vad har du för tankar om döden och hur pratar du om den? Pratas det för lite om döden? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista