1 av 2
Foto: Henrik Montgomery / TT
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mer friskluft och mindre datortid?

3:07 min

Inget fel med datorer men ungdomar borde röra på sig mer för det är bra för hjärnan, kroppen och inlärningen. Egentligen borde alla vara ute mer i friska luften, tycker Gun.

Vad tycker du?

Datorer och tv-spel stjäl tid och uppmärksamhet från läxläsningen, tycker Moderaterna som nu vill göra gemensam sak med Sveriges föräldrar och minska dataspelandet, skriver P1 Morgon.

Gun hörde av sig till Ring P1 apropå P1 Morgons reportage. 

– Ungdomar åker ofta buss till skolan, sedan sitter de i skolan hela dagen. När de kommer hem äter de chips och godis och sätter sig framför datorn i flera timmar. Men när motionerar de, när går de ut och får frisk luft?

– Om man rör kroppen blir man intelligentare, får lättare för att lära, mår bättre, får styrka i ryggen och sitter då bättre, blir inte lika trött. Men om man bara sitter och sitter så blir det sämre resultat på alla områden, sa Gun.

Egentligen borde alla i samhället röra på sig mera, inte bara ungdomarna, menade Gun. 

Peter som också ringde in till programmet, berättade att när han var pojke så ropade hans mamma alltid in honom: "du måste komma in, du får inte vara ute längre".

– Man tyckte att det var roligt att röra på sig. I dag ropar jag ut mina egna barn, "ni måste gå ut". Och det beror väl på att det i dag finns så mycket som är roligt att göra inomhus, sa Peter.

Rör vi på oss för lite? Hade mer motion kunnat förbättra resultaten i skolan? Vilka fördelar och nackdelar finns med innesittandet? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista