Vad är en värdig död?

1:04 min

I veckan har äldrevården och äldres rätt till en värdig död debatterats flitigt i Ring P1.

Vad säger du om saken?

I flera av veckans program har undernäringen på våra äldreboenden och de gamlas rätt till en värdig död diskuterats. Det hela startade med telefonören Ivar som sett ett TV-program.
– Enligt programmet Sveriges bästa äldreboende dör 15 000 äldre av svält varje år i Sverige, ska det vara så? De äldre måste ju bättre tillsyn! Jag är själv på väg in i äldre ålder och känner själv att det är dags att ta mig en funderare… De här äldre är ju försvarslösa, sa Ivar.

Under tisdagen poängterade Gunnar att undernäringen inte beror på resursbrist.
– Jag tror att det faktum att många dör av svält beror på att det handlar om gravt senil människor. Jag tror att de helt enkelt slutar äta när livet är slut så att säga, och att då måla upp det som att de svälter ihjäl blir ju väldigt fel om det är resultatet av en sjukdom så att säga.

Margit menade att tappad aptit var en naturlig del av åldrandet.
– Jag har följt med i den här debatten och hört om de äldres problem med att få i sig tillräckligt med mat... Nu har jag själv har blivit ganska gammal, och de senaste tre åren har jag tappat min aptit! Jag anser att det är en del av åldrandet. Precis som att man tappar balansen och får sämre hörsel, sa Margit.
– Om jag inte hade ätit efter schema så hade jag svultit ihjäl. Men nu är jag så pass klar i huvudet att jag vet att jag måste följa schemat även om jag aldrig är hungrig.

Gunnar tyckte att var och en måste få välja om man vill få dropp, när man inte längre kan äta.
– Man har rätt till en värdig död. Och vad som är värdigt är svårt att säga... För mig är det nog att, i en situation med svår sjukdom, kunna säga till min doktor att: "Jag vill inte vara med den här sista tiden. Jag vill ta farväl av mina anhöriga och sedan få somna in. Jag vill inte behöva vara med i de sista veckorna". Det hade varit värdigt för mig.

Vad tycker du äldrevården och rätten till en värdig död? Vad är en värdig död? Håller du med Gunnar? Ge din syn på saken!