Foto: Charlie Riedel/TT

Vilken tid är bäst egentligen?

Kerstin i Ring P1: "Jag har drömt om sommartid i flera år!"
2:55 min

Huruvida det är en bra idé att vrida fram och tillbaka klockan två gånger om året diskuterades flitigt i måndagens Ring P1.

Vad säger du om saken?

I måndagens Ring P1 blev frågan om tidsomställningens vara eller icke vara en het potatis. Och den som först lyfte frågan var Kerstin.
– I flera olika länder i Europa diskuterar man om man ska ta bort det här med vintertid och sommartid. I Ryssland har man redan gjort det, och i England funderar man på att göra det…
 Jag har ingenting emot att man har samma tid året om men det som gör mig dödsförskräckt är om vi skulle få vintertid året om! Det viktiga för oss som bor så här långt norrut är ju att vi får den där extra timmen ljus på vintern, menade Kerstin och fortsatte:
 På sommaren har vi det ju så ljust ändå men det är viktigt att vi har en extra timme ljus på eftermiddagen på vintern, det har jag drömt om i flera år. Det är ju då barnen är ute och leker och det är då vi behöver ljuset!

På Ring P1:s Facebook-sida gav Maya uttryck för en annan åsikt.
"Inför normaltid omedelbart! Vem eller vilka kom på detta vansinne med klockor som ska ställas om?? Förr gick det alldeles utmärkt att leva i den så kallade normaltiden! Så även nu?"

Och via mejl gav Maria sin syn på saken:
"Det finns många barn, tonåringar och vuxna som är av det morgontrötta slaget. För människor som är morgonpigga är detta ibland en ickefråga. Det är ju bara att gå upp. Men så är inte fallet. Att behöva gå upp när det är mörkt och gå till förskola, skola och arbete i mörker är en plåga som blir fysisk, det gör ont. För alla oss skulle det vara bättre med vintertid året runt."

Vad säger du om tidsfrågan? Är det bra att vi skiftar mellan sommar- och vintertid? Eller vill du ha den så kallade normaltiden året om? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".