Foto: George Frey/AP

Ska vi ändra lagarna kring vapen?

Tommy i Ring P1: "Det utjämnar de fysiska möjligheterna!"
6:48 min

I måndagens Ring P1 kom en diskussion upp om huruvida mer liberala vapenlagar skulle leda till ett tryggare samhälle –eller tvärtom ett mer våldsamt.

Hur ställer du dig i den här frågan?

Telefonören Tommy ringer in med anledning av att Alexandra Pascalidou sa att det kan vara svårt att visa civilkurage mot beväpnade personer.
– Vi behöver mer liberala vapenlagar i Sverige! Det är en ideologisk fråga: Att som privatperson har rätt att skydda sig mot kriminella element –personer med onda avsikter. Det är inte alltid lätt för en lite kvinna att skydda sig bara med sin kropp. Det här är problem som skulle kunna lösas om man som medborgare hade rätt att skydda sig.

En stund senare ger Klas en annan syn i saken:
– Man kan diskutera rätten att försvara sig... Jag tycker vår lagstiftning är bra som den är –med nödvärnsrätt o.s.v.! Det vore förödande att införa en amerikansk modell i Sverige. Forskning visar att en tillgången till vapen i ett samhälle leder till mer våld!

Tommy tycker att det skulle finnas ramar för hur vapen skulle användas, där t.ex. personer med psykisk sjukdom skulle ha begränsad rätt till vapen och där man skulle få utbildning i hur man använder det. Han tror att vapen skulle ge trygghet till dem som bor på landsbygden långt ifrån polisstationer.
– Det handlar om att ha makten över sin egen situation –om det är staten eller du som individ som ska ha makten.  Om att du i alla lägen ska vara beroende av att staten ska komma till din undsättning och hjälpa dig. Det fungerar inte.

I Läkartidningen finns en artikel om nya rön som säger att sambandet mellan dödsfall och vapenrestriktioner visade sig vara tydligt: "Ju hårdare vapenlagar, desto färre dödsfall. När författarna delade upp delstaterna i fyra grupper efter poäng på »regleringsskalan« såg man att de med hårdast kontroll i genomsnitt hade 6,25 färre dödsfall på grund av skjutvapen jämfört med fjärdedelen med minst reglering."

Vad säger du om ändrade vapenlagar? Tycker du att mer liberala lagar skulle ge större möjlighet till självförsvar och ett tryggare samhälle? Eller tycker du, som Klas, att detta vore förödande?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".