Foto: Gregorio Borgia/TT

Borde vi prata mer om döden?

Leif i Ring P1: "Det anses vara något onaturligt"
4:09 min

I måndagens Ring P1 uppmanade telefonören Leif till fler öppna samtal om döden.

Hur pratar du om döden?

Under måndagens direktsändning hörde Leif av sig till Ring P1, eftersom han ville diskutera vilken plats döden får ta i vårt samhälle.
– Jag hörde på radion att någon gett ut en bok om döden och hur vi hanterar den, och det fick mig att tänka på när min dotter blev ihjälkörd för ett par år sedan och hur jag och min familj hanterade det, sa Leif.
– De flesta i dag får inte se döda överhuvudtaget eftersom det anses vara något onaturligt men jag tycker att döden är naturlig i allra högsta grad, oavsett hur den infaller, även om det kan vara väl så obehagligt.

Det faktum att begravningsbyråer oftast sköter det mesta som har med begravningen att göra menade Leif kunde vara ett problem.
– Vi tog hand om allting runt begravningen själva. Vi gjorde kistan själva, vi smidde korset själva vi stod för all regi… Och det blev en väldigt fin begravning på alla sätt. Det blev både en del av vårt sorgearbete.
– Jag uppmanar alla att sköta om allt själv om man har någon närstående som går bort!

Att förbereda begravningen blev en del av sorgprocessen för Leif.
– Vi blev ju tajtare som familj på grund av detta… Vi hade egentligen separerat när detta hände och jag kommer ihåg att under andra dygnet bad jag en vän skjutsa mig till olycksplatsen och där satt min familj. Där satt vi och spelade gitarr och sjöng tillsammans trots att vi inte setts på flera år.

Avslutningsvis uppmanade Leif alla att våga prata mer om döden.
– Vi behöver ju egentligen bara gå tillbaka två generationer, då var det väldigt vanligt att man hade den döde hemma i flera dagar eftersom det inte fanns något alternativ. Vi borde  våga prata mer om detta!

Hur ser du på döden och hur pratar du om den?
Pratas det för lite om döden i allmänhet tycker du? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".