Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.
Foto: Tomas Oneborg/TT
Foto: Tomas Oneborg/TT

Hur länge ska man vara hemma?

Johanna i Ring P1: "Vi har prioriterat vår dotter!"
4:24 min

Är det okej att lämna bort sitt barn på dagis efter ett års föräldraledighet? Eller prioriteras karriär framför föräldraskap i dagens samhälle? Det är frågor som diskuterats flitigt i Ring P1 de senaste dagarna.

Vad tycker du?

I tisdagens Ring P1 hävdade telefonören Anders att psykisk ohälsa kunde ha att göra med att moderskapet nedprioriterats i dagens samhälle.
– Jag tycker att moderskapet verkar vara underskattat idag. Man driver feminismen för hårt... Moderskapet är ju inte i fokus i utbildningen, utan man hetsar unga flickor att skaffa en karriär och en universitetsutbildning!
– Kvinnor i dag satsar på karriär istället för moderskap, och det tycker jag är fel, menade han.

Anders inlägg diskuterades flitigt på vår Facebooksida, där bland annat Anna tog ton.
"Jag tycker inte att det alltid är mammornas fel. Kombi av båda föräldrarna och samhället. Vad rådande samhälle förväntar av dig speglar trenden hur vi idag väljer att göra med vårt föräldraskap och föräldraledighet", skrev hon.

Under onsdagens direktsändning tog ämnet ny fart då Johanna ringde in och berättade om sina val.
– Jag är 21 år gammal och jag var gravid strax innan jag tog studenten, och tack vare det – och att jag har en kille som har ett jobb – så har vi kunnat välja att prioritera att ha vår dotter hemma tills det att vi känner att hon kan vinna något på att gå till förskolan.
– Eftersom jag blev gravid innan studenten så har jag inget jobb som pressar mig att komma tillbaka, utan vi kan fokusera enbart på vår dotters bästa, menade Johanna.

– Den forskning jag läst menar ju att barnen inte har någon nytta av förskolan innan de fyller tre år, och jag tror att fler skulle må bra av att tänka på ett annorlunda sätt. Många av mina klasskamrater har redan pluggat vidare på läkarlinjen och andra har jobbat ihop lite pengar som de senare slösat bort på resor till Asien… Visst, många tycker ju att man är lite inåtvänd som är hemma med vårt barn men jag är snarare en trygg och stabil grund för vårt barn medan hon får upptäcka världen!
– Och det är inte så att jag själv stannar av i utvecklingen av att vara hemma. Jag tänker plugga vidare på distans samtidigt som jag ser mina barn växa upp, sa Johanna.

Psykologen Ellinor påstod dock att barnen visst är klara med anknytningen efter ett år.
–Jag vill bara rätta kvinnan som sa att barnens anknytning inte är klar förrän vid 3-5 år. Jag är själv psykolog och jag tycker att hon blandade ihop anknytning och trygghet. Den basala anknytningsprocessen är klar när barnet är ett år! Så är det!

Vad tycker du om saken? Hur länge ska man vara hemma?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".