Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad är en rimlig lön?

Lars i Ring P1: "Arbetsgivarna måste komma till tals!"
3:50 min

P1 Morgons debatt om de svenska ingångslönerna dundrade även in i Ring P1.
– Jag har så svårt att se hur LO ska veta vad varje ungdom är värd i lön, menade Lars.

Vad tycker du är en rimlig lön?

Under torsdagen arrangerade P1 Morgon en debatt om de svenska ingångslönerna, sedan Konjunkturinstitutet påstått att de höga löner gör det svårare för lågutbildade och människor födda utomlands att få jobb. Det fick telefonören Lars att höra av sig till Ring P1.
– I dag intervjuade P1 någon från LO och någon från arbetsgivarna... Men alltså, jag tycker att det är så förutsägbart vad de ska säga, sa Lars.
– Jag har så svårt att se hur LO ska veta vad varje ungdom är värd i lön. Det är som att man helt glömt att man måste producera något för den lön man får!

Lars menade att det snarare borde ställas högre krav på de ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden.
– Problemet är att ungdomar i dag inte kommer i tid! Det är en första förutsättning för att man ska ha ett jobb. Man måste ställa högre krav på ungdomarna i dag! Och arbetsgivarna måste komma till tals i debatten, sa Lars.

June var av en helt annan åsikt.
– Man måste komma ihåg att företagarna inte är någonting utan sina arbetare! Företagen måste förstå att, om man sänker lönen, vem ska då köpa deras varor?! Vem tror företagen ska köpa deras varor och tjänster om deras anställda har så låga löner att de knappt kan betala mat och hyra?
– Om ett företag behöver anställa så måste de ge jobb med lön som räcker till att konsumera, menade hon.

Tycker du att ingångslönerna är för höga? Hur tror du att man bäst löser denna fråga?
Och vad är egentligen en rimlig lön? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".