Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad bär du i när du handlar?

Marko i Ring P1: "Ibland säger jag till 'Hallå där, vi är här för miljön!’"
2:26 min

Tisdagens Ring P1 kom att handla om plastkassar. Fler personer hörde av sig med förslag på hur vi kan minska användningen av just plastpåsar när vi handlar.

Hur gör du?

I EU diskuteras den här veckan förslag på att försöka minska antalet plastkassar , rapporterar Ekot i SR. Man pratar balnd annat om att begränsa antalet plastkassar till 40 per person och år -jämfört med dagens 100 i genomsnitt per svensk idag.

Telefonören Marko reagerar på hur affärer försöker pracka på honom plastkassar.
– Vi som är miljömedvetna och köper på second-hand uppmanas vid kassan att köpa plastpåsar! Det är en organisation som uppmanar till att värna om miljön med sedan säljer de påsar –det är ironiskt.
– Köper du aldrig plastpåsar? undrar programledaren Sofie Ericsson.
– Nej, jag har ryggsäck med mig. I de här affärerna skäms jag nästan när jag inte köper en påse. Jag tänker ’är jag snål?’, säger Marko.

Anne skriver på vår Facebook-sida: ”Låt affärernas plastkassar vara kvar! Det är de enda som håller för icke-komposterbara hushållssopor. De man köper på rulle är för dåliga; man måste använda dubbla för att de ska hålla och vad har man vunnit då? ”

I dagens Ring P1 fanns även plats för ett upprop till svenska folket. Kerstin tycker att var och en kan ta ansvar i den här plastpåsedebatten och sluta köpa platspåsar.
– Om vi bara bestämmer oss! Om vi tar ett beslut att inte anvädna plastpåsar. Sedan är det ett steg till –den ska aldrig tillverkas! Då kommer den aldrig ut i havet. Det finns majstillverkade påsar i Spanien t.ex.
– Behövs det någon sanktion? frågar Sofie Ericsson.
– Det är tragiskt att det ska behövas förbud och lagar för att något ska gå igenom. Jag vill mana till folks sunda förnuft!

Ewa skriver här på vår hemsida: "Jag bor i Frankrike. Det fungerar utmärkt utan plastpåsar!! Man har flergångspåsar liknande de som ICA har som man tar med sig till butiken! De läggs i bilen till nästa handling! Utmärkt!"

Håller du med om att vi ska minska vår använding av plastkassar? Hur ska vi i så fall gå tillväga? Behövs sanktioner? Eller tycker du tvärtom att detta är nonsens?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".