Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Känner du mindre tillit till okända?

Stina i Ring P1:" Det skapar ett kallare samhälle!"
4:21 min

Telefonören Stina tar upp hur hon tycker att telefonförsäljare och försäljare på stan har en alltför familjär ton.
– Jag har blivit mer vaksam och har tagit upp en liten sköld.

Upplever du samma sak?

Programmets första medverkande Stina tycker att det verkar som att försäljare mer och mer har som en strategi att vara otydliga med vilka de är.
– Jag har blivit kallare som person eftersom när man går på stan, och svarar i telefon, beter sig personer som man inte känner familjärt med en. Det grundar sig i att de vill sälja någonting.
– Ibland tänker man att man ska tro det bästa om folk. Det svåra är att de inte accepterar ett nej. Man måste nästan bli otrevlig för att de ska runda av.

Stina beskriver sig själv som en social person och det är skönt att gå på stan och hälsa på folk men att hon börjat dra sig för att göra det.
– Det känns som att dessa personer kan man inte ens hälsa på för då tar de det som en inbjudan att följa efter en och försöka sälja något. Där tycker jag att vi har ett gemensamt problem. Det är provision och många unga som sådana anställningsformer. Jag tycker inte att det är en okej anställning och jag tycker inte att det är en okej marknadsföring –det är för aggressivt.
Hon vill peka på det här problemet eftersom hennes åsikt är att försäljarnas attityd påverkar hur hon förhåller sig till sin omgivning och att samhället i stort blir kallare.
– Jag tycker att det hindrar att man är trevlig i största allmänhet.

Håller du med Stina om den här bilden? Påverkar försäljningsstrategierna dig negativt? Eller tycker du tvärtom att det är trevligt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".