Foto: Björn Larsson Ask/TT
Foto: Björn Larsson Ask/TT

Litar du på ambulansen?

Elisabeth: "Det blir en osäkerhet för alla"
5:22 min

Att ambulanspersonal ibland jobbar 24 timmar i sträck väckte stor diskussion i Ring P1.
– Det känns som en väldig osäkerhet att sitta där och inte veta om personen som kör har sovit någonting, sa Elisabeth.

Litar du på ambulanspersonalen?

På fredag kommer domen i ett unikt mål i Göteborgs tingsrätt, som kan få konsekvenser för hur ambulansverksamheten runt om i landet ska organiseras. Västra Götalandsregionen står åtalad för arbetsmiljöbrott, efter att en ambulansförare somnade vid ratten och körde av vägen.

Omkring trehundra ambulansförare i Sverige säger att de någon gång har nickat till bakom ratten, och med anledning av det hölls en debatt om ambulanspersonalens arbetstider i P1 Morgon på tisdagen. I Ring P1 rullade diskussionen vidare.
– Jag tycker att det är en självklarhet att det inte kan vara tjugofyratimmarspass! Det känns helt obegripligt. Jag har åkt lite in och ut med min gamla mamma och då har jag pratat med ambulanspersonal som berättat om sin situation, berättade telefonören Elisabeth.

Hon menade att de långa arbetspassen skapar en osäkerhet för alla inblandade.
– Det känns som en väldig osäkerhet att sitta där och inte veta om personen som kör har sovit någonting. De kör ju med tre olika hastigheter och jag skulle inte vilja köra så fort utan att vara riktigt utvilad, sa Elisabeth.
– Det är inte så att jag märkt av att de jag åkt med varit trötta, men det blir ju ändå en osäkerhet. Det är bedrövligt att de har den arbetssituationen, att de inte ska kunna göra sitt arbete ordentligt. De måste ju ha en riktig viloperiod, som lastbilschaufförer och busschaufförer.

Vad säger du om saken? Litar du på ambulanspersonalen? Eller håller du med Elisabeth om att de långa arbetspassen skapar en otrygghet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".