Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Hur gör vi trafiken säkrare?

Rolf i Ring P1: "Vi borde utbilda svenska folket!"
1:30 min

I fredagens Ring P1 drog Rolf en lans för regelbunden trafikundervisning i TV.
– Alla behöver lära sig trafikvett, inte bara vi som tar körkort, sa Rolf.

Tror du att det är en bra idé?

Efter att ha irriterat sig på hur folk beter sig i trafiken hörde Rolf av sig till Ring P1 under fredagen, för att lufta sitt missnöje.
– Jag vill att vi får tillbaka trafikundervisningen ungefär som CeGe Hammarlund hade det på sin tid. Fast nu borde det vara i TV så att även våra yngre och våra invandrare förstår. Alla förstår ju inte det talade ordet, så jag tror att det behövs bilder, sa Rolf.

Han menade att han sett flera exempel på dåligt trafikvett, och att 15 minuter trafikundervisning borde TV-sändas varje vecka.
– Jag ser hur dåligt folk beter sig i rondeller och hur cyklister kör rakt ut på övergångsställena. De ska ju gå där, inte cykla... Det är ett övergångsställe, inte överkörningsställe!
– Jag anser att alla ska kunna detta, inte bara vi som tar körkort utan även alla fotgängare och alla cyklister.

Bristen på reflexer menade Rolf också var ett problem.
– Det är ett mörkt mode i dag, vilket göra att man knappt ser folk om de inte har reflexer på sig. Själv har jag alltid det men inte många andra!

Tycker du att folk sköter sig i trafiken? Är Rolfs förslag om 15 minuter trafikundervisning i TV en bra idé? Eller hur tror du att  man kan komma till rätta med problemet? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".