Foto: TT SWEDEN
Foto: TT SWEDEN

Borde vi sluta med vargjakt?

Carola i Ring P1: "Det har gått en trend i att tycka att de skadar!"
4:56 min

I veckans första Ring P1 väcktes en gammal men ständigt aktuell debatt till liv –den så kallade ”vargdebatten”. Carola som ringde in vill bestämt avveckla jakten av varg.

Håller du med?

Först ut i måndagens Ring P1 var Carola som ville prata om den utlysta licensjakten.
– Vi har några saker som är fruktansvärt allvarliga. Det är inte nog med att det är ett rödlistat djur. Sverige uppger inte fakta i hur många individer vi har. När man säger att vi har 350 vargar så talar man inte om att 50 av de bor på gränsen till Norge och att de när som helst kan skjutas där.
Hon tycker inte att man är tillräckligt tydlig när man pratar om antalet vargar som lever i Sverige.
– Man borde berätta om antalet döda vargar – idag räknas de in. Tittar man på den faktiska statistiken så ligger vi redan nere på en nivå när varningslamporna borde börja blinka i antalet vargar vi har.
– Flera länsstyrelser har fattat beslut om att inte ha jakt i år, är du inte nöjd? frågade dagens programledare Belinda Olsson.
– Nej. Fyrtiofyra vargar är uppe för avrättning i den kommande jakten, sa Carola.
– Det har inte varit något skrik eftersom det inte har varit den skada som man gärna vill låta påskina. Den är så skygg så du har ingen anledning att vara rädd!

En stund senare ringde Bertil in som en reaktion på Carolas inlägg.
– Hon säger att de är rödlistade och menar att de är utrotningshotade. Såvitt jag förstår är de en del av den ryska vargstammen så då är den inte alls utrotningshotad, ansåg han.
Bertil vill lyfta att en frisk varg ska inte söka sig till människor.
– Om de är genetiskt friska är de skygga. Det är okej om det finns varg – men ska vara frisk. Vargstammen är defekt och ska hållas nere. De djur som är defekta är lättast att skjuta.

Vilken är din åsikt i den här frågan? Borde jakten på varg begränsas ännu mer? Eller borde licensjakten tvärtom vara friare och ha färre begränsningar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".