Foto: Tore Meek/TT
Foto: Tore Meek/TT

Får dagens barn för lite frihet?

Begreppet 'curlingföräldrar' lånades in i svenskan för tio år sedan. Ordet används fortfarande och finns numer med i SAOL. Det finns de som menar att dagens föräldrar gör barnen en otjänst genom att överbeskydda dem.

Ser du någon fara med att barn 'curlas' eller är bilden överdriven?

"Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att ordet curlingföräldrar skulle leva kvar tio år efter att jag lånade in det från Danmark år 2004. Nu finns det till och med i Svenska akademiens ordlista" skriver Maria Carling i en krönika i SvD.
"Fundera över vad du fick göra som du inte låter dina barn göra. Själv minns jag frihetskänslan i att knalla över många farligt trafikerade gator för att gå till Epa i lågstadieåldern" skriver hon.

I Svd:s artikelserie om curlingföräldrar intervjuas Malin Bergström, barnpsykolog. Hon kan irritera sig på uttalanden som ”vad konstigt att vi som växte upp på 70-talet överlevde, vi som fick cykla utan hjälm.”
– Få barn dör av olycksfall i Sverige, internationellt sett. Det är bra, men vi måste reflektera över baksidorna. Om åttaåringarna inte får bada på det djupa för att fyraåringen kan bli ledsen har vi lagt krokben för den där lilla fyraåringen – om vi resonerar så fostrar vi i förlängningen gnälliga skvallerbyttor med övervikt.
Malin Bergström upplever att föräldrar inte minns att barndomen är en period av lärande och utveckling. Hon möter ofta en förväntan på att en tvååring ska ha internaliserat de regler som gäller i livet utan att själv ha fått göra erfarenheterna.
– För det måste man få ta ut svängarna, bara då kan man hitta fram till det gyllene medelläget. Man måste få klättra högre än man egentligen vågar för att lära sig vad som var lagom högt för just mig.

I en artikel i DN från 2013 citeras David Eberhard som menar att föräldrar gör sina barn en björntjänst genom att ständigt skydda dem. Skillnaden mellan högt uppskruvade förväntningar och krav på ett sorgfritt liv och hur verkligheten ser ut är stor. Han tror att de unga får orealistiska förväntningar på tillvaron.
– Uppväxtmiljön i familjen spelar en marginell roll för personlighetsdragen. Man påverkas mer av gruppen man är i än av föräldrarna, säger han.

Är skillnaden stor på vad du fick göra som barn och vad dina/dagens barn får göra? Varför tror du att det är så i så fall? Håller du med om bilden av att barn 'curlas' för mycket idag?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".