Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Vad tänker du om det politiska läget?

Efter tisdagens besked från SD att man kommer att lägga sina röster på Alliansens budgetförslag i onsdagens omröstning har det uppstått en ovanlig situation i riksdagen. Man pratar om att detta är den djupaste regeringskrisen i Sverige på över två decennier.

Vad är din åsikt om läget? Vilken är vägen framåt?

Tisdagens besked från SD rörde minst sagt om i den politiska grytan. Under tisdagskvällen tog statsminister Stefan Löfven emot Alliansens ledare vid ett krismöte på Rosenbad i ett försök att rädda sin budget – och regering i nuvarande form. Men Alliansen står fast vid att man kommer att rösta på sin egen budget. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven meddelade, enligt SVT, efter mötet att man kommer att avvakta onsdagens debatt i kammaren innan regeringen bestämmer sig för hur man ska agera.
– Det finns några alternativ på hur vi ska hantera detta. Vi kan exempelvis utlysa ett nyval, säger han.
Vad som händer här näst återstår att se.

Anders skriver i ett mejl till redaktionen: "Hej Ring P1, jag tycker att Alliansen skall  rösta för regeringens budget, detta räddar situationen för stunden och ger kanske Alliansen en fjäder i hatten. Alliansen borde kliva ned från sina höga hästar och släppa på sin prestige."

Via mejl uttrycker Elisabeth att det kan komma något positivt ur situationen: "Äntligen så har folk börjat vakna, toppen med SD dom enda som vågar säga sanningen som folk verkligen tycker. Nu hoppas jag verkligen på nyval och att dom börjar prata med SD, dom enda som säger sanningen. Vi kan inte ha en vänsterregering längre."

På vår Facebook-sida skriver Christofer: "SD är förvirrade och bygger sin politik på falska och destruktiva premisser. Genom att förhindra en budget förhindrar man alla slags förändring av förd politik och man konserverar bland annat den migrationspolitik man anser är så felaktig."

Ytterligare ett mejl från en Anders tycker att det finns ett delat ansvar: "Krisen har uppstått därför att båda blocken har vägrat att prata med SD. Blocken har därför hela ansvaret för situationen. Om "Mitten" samarbetar om budgeten och/eller går till nyval utan bindning till blocken, kommer SD att förlora den stora andel som missnöjesröstat med dem. Glöm inte att alliansregeringen stöddes av SD i 80 procent av omröstningarna och hade suttit kvar om man haft en dialog med SD. Båda blocken får stå med skammen!"

Vad tänker du om SD:s agerande? Bör regeringen avgå? Hur ska de borgerliga partierna göra? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".