Foto: AP/TT
Foto: AP/TT

Ska det finnas kärnvapen?

Utrikesminister Margot Wallströms utspel om att alla kärnvapen måste avskaffas väckte stor debatt i Ring P1.
– Visst borde kärnvapnen skrotas, men om det ska fungera måste alla göra det samtidigt, menade Albert.

Vad säger du om saken?

”I en orolig tid är det oerhört viktigt att agera kraftigt för nedrustning, vår linje är tydlig: alla kärnvapen måste avskaffas” skrev utrikesminister Margot Wallström i en debattartikel i SvD i går.

På Ring P1:s Facebooksida gav flera lyssnare sin syn på saken.
– Om det ska fungera måste alla göra det samtidigt. Det bästa vore väl att göra det inom ramarna för FN, tricket är att få alla länder att skriva under... De som inte har kärnvapen är säkert lättare att få med på tåget. Det är de som redan har kärnvapen som förlorar mest på avtalet och det är de som blir svårast att få att skriva under.
– En taktik med både morot och piska borde fungera. Länder måste både få belöning om de skriver under och straff om de inte skriver under. Sanktioner och så vidare, menade Albert.

Annika var inne på samma linje.
– Om det skulle smälla i dag så skulle vi ju vara helt borta, så ja jag tycker verkligen att kärnvapnen borde skrotas!

Lars var mer skeptisk.
– På många sätt önskvärt men nu börjar jag tveka. Kärnvapen och det faktum att det saknas ett säkert skydd mot dessa gör att stormakterna inte vågar starta upp ett krig. Efter den inringningspolitik som USA och EU med verktyget Nato genomfört av Ryssland och Kina tror jag ej längre det finns möjligheter till totalt avskaffande av kärnvapnen. Förutsättningar är förtroende mellan länderna och den chansen har sumpats efter 1991.

Håller du med utrikesministern om att alla kärnvapen borde skrotas? Eller tycker du att det finns en poäng i att det finns ett antal stater som har tillgång till dessa?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".