Foto: Alessandro Della Bella/TT
Foto: Alessandro Della Bella/TT

Hur länge vill vi leva?

Margareta i Ring P1: "Jag menar varför ska vi leva så länge?"
6:25 min

I onsdagens Ring P1 diskuterades läkemedel som ska öka människors livslängd.
– Jag är mycket skeptisk till detta! Hur länge vill vi leva egentligen? sa Margareta.

Vad säger du? Hur länge vill du leva?

Efter att ha hört Vetenskapsradions inslag om en ny typ av läkemedel, som ska öka livslängden och göra människor friskare, kände sig Margareta manad att ge sin syn på saken i Ring P1.
– Jag vill prata om det här med forskning som handlar om att förlänga livet… Det handlar alltså om att det pågår forskning i Amerika som försöker reda ut hur människor kan leva längre och hur man ska kunna stoppa celldöden. Jag vill ifrågasätta hela idén!

– Ser man på det rent ekonomiskt så är det ju en ren förlust att människor i allmänhet ska leva längre. Man ser ju vad sjukvården kostar, och vad äldrevården kostar… Man behöver ju inte sätta en maxålder på folk, men man behöver inte heller forska på hur man kan förlänga livet.
– Jag är själv 73 år gammal, och då börjar man funder på sådant här. Varför skulle jag vilja bli äldre? Jag har haft ett långt liv och jag har haft ett yrkesliv… Nu har jag en låg pension och jag bidrar liksom inte längre. Det enda jag gör är ju att konsumera. Varför ska jag hålla på med det i 30 år till, sa Margareta.

Vissa fördelar såg dock Margareta med att bli äldre.
– Rent filosofiskt skulle jag ju kunna tycka att det är intressant och roligt att se mina barnbarn växa upp och se vad det blir för små människor av dem, men ja, är det det enda?

Vad säger du om saken? Hur länge ska vi leva? Och är det vettigt att lägga pengar på att forska vidare på hur läkemedel kan förlänga våra liv? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".