Foto: TT
Foto: TT

Att känna sin pappa - lyxproblem?

Ingrid i Ring P1: ”Man kan inte ersätta det biologiska!”
3:28 min

Att kvinnor skaffar spermier  och barn på egen hand tycks bli vanligare. I Kalibers granskning får vi möta en kvinna som via nätet träffar en anonym donator. Ingrid i måndagens Ring P1 är starkt kritisk till dessa kvinnors agerande.
– Jag förstår inte att man vill frånta barnen sina rättigheter!, säger hon.

Håller du med henne?

”För hårda krav och krångliga regler inom den vanliga vården har lett till att en privat och oreglerad marknad för spermadonationer har vuxit fram” kunde vi höra i måndagens P1 Morgon.

Efter att ha hört det inslaget hörde telefonören Ingrid av sig till Ring P1 för att prata om de privata spermadonationerna.
– Jag kan förstå att man vill få barn men inte att man vill frånta de här barnen rätten att få veta vem deras pappa är.
När det kommer till spermadonation gäller olika lagstiftning i olika länder. Enligt svensk lag har barnet rätt att få reda på donatorns identitet när det nått "mogen ålder". Köerna inom sjukvården har kritiserats för att vara långa – nu verkar en ny marknad har vuxit fram där kvinnor köper sperma på egen hand.

Ingrid tycker att det är egoistiskt mammor att skaffa barnen på egen hand. Hon menar att det kan vara barn som inte alls känner igen sig i sin egen familj.
– Man har inte rätt att göra så mot sitt barn. Det här barnet kanske i framtiden vill veta  varifrån kommer jag? Varför har jag lockigt hår när alla andra har rakt hår? Jag blir så upprörd så jag blir gråtfärdig när jag tänker på att man kan göra så mot sitt barn.
– Men det finns ju kvinnor som träffar någon på krogen och blir gravida, vad tycker du om det? frågar programledaren Lotte Nord.
– Det är inte heller okej. Man ska inte fåt göra så här! Man ska få ta emot sperma men barnet ska ha rätt att veta vem det kommer ifrån.

Elisabeth skriver i ett mejl till oss: ”Att veta vem pappan är, det är en lyx som västvärlden håller sig med. Hur många föräldralösa barn finns det? Med varken mamma eller pappa!”

Hur viktigt är det att känna till sitt genetiska arv? Kan andra närstående människor fylla de viktiga rollerna i barnets liv? Dela med dig av din åsikter!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".