Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Varför pratar vi om svenskhet?

Jan i Ring P1: "Vi svenskar idag har många olika identiteter!"
2:57 min

Åsikterna har varit många kring Björn Söders uttalande om vem som kan kalla sig svensk och inte. Jan ringde in till programmet och delade med sig av sin syn på saken.
– Jag åker gärna till Danmark och en hel del av vår mattradition är dansk. Är vi då inte svenskar? Eller tillhör vi då inte Sverige, undrar Jan.

Vad tycker du?

Reaktionerna har varit många och starka sedan Dagens Nyheter i helgen publicerade en intervju med Sverigedemokraternas partisekreterare och andre vice talman Björn Söder. I ett uttalande menar han att man borde stöpa om Sverige till ett nationalistiskt land. Samer, kurder och judar kan få plats inom ramen för det här - men de är inte svenskar.

– De får anpassa sig och bli en del av den svenska nationen. Vi har en öppen svenskhet, en individ kan bli svensk oavsett bakgrund. Men det kräver att de assimileras, säger Söder till DN.

Hur viktig är det egentligen att föra debatten kring svenskhet?  Går det ens att nå konsensus i vad det är att vara svensk? Vad tycker du?

Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".