Foto Hasse Holmberg / TT
Adventsstjärnan blev populär i Sverige på 1930- och 1940-talen. Stjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan som vägledde de tre vise männen till stallet med det nyfödda Jesusbarnet, enligt Nordiska Museet. Foto Hasse Holmberg / TT

Nu är det jul igen!

Dans runt gran, middagar med släkt, julevangeliet, resor utomlands, dopp i grytan, Kalle Anka, klappar i överflöd, gemenskap, ensamhet, julotta, fred och försoning, grötrim, alkohol, glädje, sorg, myspys.

Vad betyder julen för dig? Hur ser den ut?

Komikern Will Ferrell tog en snaps och sjöng "helan går" när han i en amerikansk talkshow skulle visa hur julen firas i Sverige, men när det gäller spriten räcker det med en eller två snapsar, enligt Magdalena Ribbing.

Enligt Ribbing bör man även undvika att prata om familjekontroverser, arvstvister och släktavundsjuka på julfester. Stämningen ska ju vara på topp! Men det kanske inte alltid blir så ändå, för oväntade saker kan ju ske.

Julen är gåvornas tid. Välgörenhetsorganisationer får mer pengar än vanligt och familjemedlemmar får dyra klappar. I år väntas vi spendera 16 miljarder kronor på julklappar.

Men det är många som väljer att lägga pengar på annat också. Allt fler svenskar reser utomlands under långhelgen.

När det gäller själva julafton är det den dag på året då flest svenskar sätter sig i en kyrkbänk. Och varje år runt denna tid luftas också diskussionen om julens kristna respektive hedniska bakgrund och innehåll.

Hur julen bör firas och varifrån traditionen kommer är fortfarande en olöst fråga. Och redan för hundra år sedan hävdade kritiker att uråldriga seder och bruk hade trängs undan till förmån för nymodigheter som tomte och gran, skrev historikern Sjöström på DN Debatt.

Varför firar vi jul i Sverige? Den som vill fördjupa sig kan med fördel läsa denna artikel på bloggen Högtider och traditioner.

Julen är gemenskapens tid, en familjetid. Om man då är ensam av olika anledningar kan det kännas extra betungande. Som tur är finns tv, radio och journummer. Varje år ringer tusentals svenskar olika journummer för att ha någon att snacka med. Här är exempel på nummer som går att ringa varje dag:

Någon Att Tala Med är en ideell förening. Ring 031-711 24 00 eller 031-711 24 22. Telefonjouren är öppen kl 18-22.

Röda Korsets telefonjour nås på 0771-900 800. Öppen kl 14-22.

Jourhavande präst har funnits i över 50 år. Man ringer 112 och ber om att få bli kopplad. Präster är tillgängliga för samtal kl 21-06.

Och så kan man givetvis alltid ringa Ring P1 som sänder måndag till fredag hela året. Slussen öppnar klockan 09.00 och telefonsvararen är påslagen dygnet runt.

Ha en god jul allihop, och berätta gärna nedan vad julen betyder för dig - och hur du firar den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".