Stefan Löfven presenterar "Decemberöverenskommelsen". Foto:
Foto: Henrik Montgomery / TT

Är "decemberöverenskommelsen" en nödvändighet?

Hör vad Ring P1-lyssnarna tycker
8:33 min

Sedan i lördags har "decemberöverenskommelsen" varit ett flitigt diskuterat ämne både i maktens korridorer, i medier och hemma vid frukostborden. Odemokratiskt tycker somliga, medan andra menar att det är helt i sin ordning och det bästa alternativet jämfört med nyval som skulle kunna fortsatt osäkerheten.

Vad tycker du?

Det har kommit kritik både inifrån partierna i som i lördags presenterade sin överenskommelse, och utifrån. Men det är också många som påpekar att situationen är så pass speciell, och att man redan frångått gängse normer, att samarbetet är naturligt. 

Så här ser punkterna i överenskommelsen ut:

  1. Den statsministerkandidat som har det största regeringsunderlaget ska släppas fram - det innebär i praktiken att de rödgröna partierna får sluta att rösta emot en borgerlig statsministerkandidat som de tidigare gjort.
  2. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Det innebär att oppositionen lägger ner sina röster om det behövs för att regeringens budget ska röstas igenom i riksdagen.
  3. Det ska inte vara tillåtet att bryta ut delar ur budgeten som de rödgröna ihop med Sverigedemokraterna gjorde när det gällde gränsen för när man ska betala statlig skatt.
  4. Alliansen och de rödgröna ska samarbeta i framförallt tre områden, det är försvars- och säkerhetspolitiken, energi och pensionsuppgörelsen - vilket ju i praktiken innebär att Miljöpartiet får vara med i den blocköverskridande pensionsgruppen som allianspartierna inte gick med på före jul.

Reglerna utgör bara en form för politiken, och har inget med partiernas sakfrågor att göra.

I måndagens Ring P1 kom också en stor del av tiden att handla om det politiska läget.

"Den 27 decemebr uppgörde demokratin i Sverige och det är bara diktatur som gäller", sa Gunnar från Göteborg när han hörde av sig till Ring P1:s telefonsvarare.

"Det börjar likna en enpartistat", sa Dan från Borås.

"Enpartistat...diktatur...vad är det för trams? Det finns stora skillnader mellan blocken och majoriteten av svenska folket stöder antingen alliansen eller de rödgröna. Är det en diktatur?" frågar sig Birgitta i ett mejl tll redaktionen.

Per Torsell ringde under programmet och påpekade att decemberöverenskommelsen inte är historiskt unik som somliga vill påstå. "Vi har tidigare haft ett parti som ingen ville samarbeta med: Sveriges kommunistiska parti", säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".