Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet. Foto: Bertil Ericson/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT.

För många platser och för lite kvalitet i högskolan?

"Stoppa utbyggnaden av högskolan", skriver bland andra ordföranden för fackförbundet Saco på DN Debatt. Göran Arrius med flera tycker att kvaliteten i högskolan har fått stå tillbaka för kvantitet

Vad tycker du om kvalitet kontra kvantitet i den svenska högskolan? 

"Om Sverige ska bli en ledande kunskapsnation måste bättre utbildning vara i fokus, inte bara mer utbildning", skriver Göran Arrius, Sacordförande, och Håkan Regnér och Linda Simonsen, ekonomer på Saco, på DN Debatt.

Enligt dem sker utbyggnaden med fler platser och ambitionen att många ska ha högskoleutbildning, på kvalitetens bekostnad, och nästan var femte utbildning underkänns. Det kan dels bero på att antalet studenter ökar fortare än resurserna tillåter, dels på att resurserna stramats åt.

Resultatet blir en sämre utbildningskvalitet, och när högskolelärarna ska försöka kompensera för det så försvinner tid från den egna forskningen.

Vad har du för erfarenheter av kvaliteten? Har du kanske studerat vid, eller besökt skolor utomlands, och ser en skillnad mot Sverige? Håller du med om Sacos kritik och att utbyggnaden ska stoppas?

Klockan 16 (tisdag) debatterar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, och Göran Arrius, SACO-ordförande, i Studio Ett.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".