Foto: Cornelius Poppe/TT
Foto: Cornelius Poppe/TT

Satsas för mycket på kulturen?

"Kultur är inte livsnödvändigt"
4:01 min

"Det finns alltid pengar för nya kulturcenter och kultursatsningar." Det sa Fredrik i nyårsaftonens Ring P1. Han menar att det är en sned prioritering i de offentliga budgetarna. 

Vad tycker du, satsas för mycket på kultur?

"Bara för att någon tycker att kultur är kul är det respektlöst att ta de pengarna som skulle kunna gå till någon som är väldigt utsatt. Om jag avstår den pengen till kulturen så visar jag respekt för den andra människan som behöver den mycket mer, som inte är kulturförbrukande", resonerar Fredrik.

Fredrik stod dock inte oemotsagd:

"Ett samhälle utan kultur kommer att bli ett dött samhälle förr eller senare", sa Stefan som egentligen hade tänkt att prata om något annat i programmet, men slog ett slag för kulturen istället.

Lyssna gärna på Stefans och Fredriks resonemang med programledaren Tomas Tengby, och berätta vad du tycker. I morgon torsdag tas tråden upp på nytt i programmet.

Begränsa dig till prioriteringar angående kultur, och undvik kommentera med fokus på andra budgetposter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".