Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

"Man får oförtjänt med skit!"

Stig i Ring P1: "Idrott går ju ut på att vinna"
3:55 min

Sveriges Radios granskning av den svenska ungdomsidrotten, som belyst hur barn tidig ålder delas in i olika divisioner, fick Stig att höra av sig till Ring P1.
– Jag förstår inte problemet. Idrott går ju ut på att vinna, menade han.

Vad säger du om saken?

Sveriges Radio har granskat den svenska idrottsrörelsen för att ta reda på varför så många väljer att lämna sin förening och sin idrott. Och granskningen målar upp en bild av ett idrotts-Sverige som varit allt för tävlingsinriktat de senaste åren – och i dag är det faktiskt färre barn och ungdomar som idrottar än för tio år sedan. När Stig hörde talas om detta under måndagsmorgonen bestämde han sig för att prata av sig i Ring P1:
– 
Jag vill prata om detta med idrotten som det pratats mycket om under morgonen, det här med att man puttar ut ungdomar i tidig ålder… Och då vill jag bara säga att idrottens mål är ju att vinna! Man ska hoppa högs, kasta längst, ja det är så det funkar!
 Jag tycker inte alls att man kan säga att idrotten puttar ut ungdomar, de sätter dem bara där de hör hemma. De som är bäst spelar i elitserierna, och de som är sämre spelar  i de lägre divisionerna.

Stig tyckte snarare att det de olika förbundens egoism var ett större problem än toppning.
– Felet är att de olika specialförbunden är så egoistiska! De vill hela tiden driva talangerna till att satsa på just sin egen sport. Där har vi ett riktigt problem! Men i stort får idrotten oförtjänt kritik. Man kritiserar inte Vi i femman – frågesporten i radio!

Vad säger du om saken? Är det problematiskt att dela in barn och ungdomar i "elitgrupper" i tidig ålder?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".