Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT
Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Övervakning vs integritet?

Efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo kom elva länders EU-parlamentariker med ett förslag på hur de ska kunna bekämpa terrorism - ett förslag som kritiseras för att öka bevakningen av EU-medborgare.

Känner du dig bekväm med tanken på ökad bevakning?

I det gemensamma uttalande från europeiska ministrar, som gjordes i Paris i helgen, föreslås bland annat krafttag mot hemsidor som uppviglar till hat och våld, skriver SvD. EU-parlamentariker Fredrick Federley (C) är en av dem som reagerat: ”Jag har ingenting emot att man byter information eller buggar banditer, problemet är om man börjar byta information om alla och avlyssnar all kommunikation”

I dagarna har även frågan om övervakning uppmärksammats i ett annat sammanhang. Under konferensen Folk och försvar genomförde Ung pirat, piratpartiets ungdomsförbund, en kupp där de genom att sätta upp ett öppet nätverk registrerade de aktiviteterna deltagarna på konferensen haft på internet. Gustav Nipe (UP) säger i en debattartikel i Nyheter 24: "Den signalspaning vi har utfört under två konferensdagar i Sälen bygger på samma princip som de stora spionorganisationerna, som amerikanska NSA och svenska FRA, använder sig av"
Deras budskap är att människor som inte är misstänkta för brott inte heller ska övervakas av myndigheter, och de säger att aktionionen uppmärksamma behovet av att arbeta för ett säkrare internet. Ung Pirat menar att skyddet för privatpersoners privatliv behöver stärkas. Samtidigt pågår nu debatten om huruvida ökad bevakning är rätt väg för att minska risken för terrordåd.

Är du orolig över vad ökad övervakning av medborgare kan innebära? Eller tycker du tvärtom att det är helt rätt väg att går för att skapa ett tryggare samhälle?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".