Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Är det kört för svensk mjölkindustri?

Roland i Ring P1: ”Om tio år vet jag inte hur det kommer att se ut!”
3:18 min

Telefonören Roland, i torsdagens Ring P1, var kritisk mot att politikerna tagit bort jordbruksdepartementet och tycker de inte uppmärksammade mjölkkrisen tillräckligt i onsdagens partiledardebatt.
– Det här ska upp på riksdagsnivå! Men de är inte intresserade, sa han.

Håller du med om att det finns för lite intresse hos politikerna för de här frågorna?

Den senaste tidens politiska händelser i Europa har fått stora konsekvenser för svenska mjölkbönder. Som svar på sanktioner införde Ryssland ett importstopp av mjölk och mjölkprodukter, vilket lett till ett överskott som pressar priserna - detta gör i sin tur att mjölkbönderna får mindre betalt . I ett reportage uppmärksammar P1-morgon den kris som hotar svensk mjölknäring.
Telefonören Roland har själv varit i branschen ser en mörk framtid för mjölkbönderna. Han ringde till Ring P1 efter att ha hört Landsbygdsminister Bucht i radio:
– Han säger att vi inte får subventionera som i Finland, där de ska höja priset på mjölk med en krona. De hade inte vår fina regering ansökt om hos EU. Det låter så löjligt!
Roland trycker på att liknande subventioner måste införas I Sverige.
– Det måste vi göra för att klara vår landsbygd och vår mjölkförsörjning!
– Inte ska väl en bonde i Sverige av politiska skäl  förlora en massa pengar för saker som Ryssland och EU håller på med.
Han är övertygad om att en anledning till att Sverige inte värderar den inhemska produktionen av mat är att vi inte varit i krig-  som våra grannländer - och ser behovet av att vara självförsörjande. Roland är också kritisk mot att lantbrukare inom EU inte har samma villkor.
– Vi har hårdare regler på vår djuromsorg, och länderna som konkurrerar med oss har helt andra regler.
– Spannmålsbönderna i Sverige har det lite bättre förspänt. Men en mjölkbonde som ska hålla på 365 dagar om året, det är en annan sak det…

Patrik skriver på Facebook: ”Men herregud... Det här kring mjölk. Om det inte är lönsamt att bedriva en verksamhet så är det väl rimligt att man lägger ner nyss tänkta verksamhet. Inte kan jag gå till jobbet och begära subventioner om jag inte kan leva på min lön. Yttermera så är det ju inte något naturgivet att det ska finnas kor som betar i Sverige... Det spelar ingen roll om vi importerar lika bra mjölk från utlandet... 
Lösning: höj priset på Mjölk. Det har ju legat eller mindre stilla prismässigt i 30 år. 15 kronor litern är väl fullt rimligt. Vill ingen handla för det priset... Skaffa ett annat jobb!”

Hur ser du på svensk mjölkindustri? Är den här typen av kris ofrånkomlig? Borde mjölkbönderna subventionera ytterligare? Dela med dig av dina tankar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".