Foto: Dan Hansson/SvD/TT
Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Visar vi för lite medmänsklighet?

Ingrid i Ring P1: "Småsakerna spelar roll!"
3:38 min

I tisdagens Ring P1 ringde Ingrid in angående ett reportage om äldres depressioner. Hon tycker att den stora orsaken är hur vi förhåller oss till varandra i dagens samhälle, att vi glömmer att säga hej och tack.
– Det är inte psykologer vi äldre behöver – det är medmänsklighet!

Håller du med henne?

Telefonören Astrid säger att hon själv passerat gränsen för äldre, hon är gammal nu vid 84 års ålder. Att äldre blir deprimerade tror hon beror på hur vi interagerar med varandra nu för tiden:
– Förr i världen skrev man vykort, man ringde och tackade för en present, man ringde sina föräldrar en gång i veckan för att höra hur de mådde. Det är mer eller mindre försvunnet. Det är sällan man får tack när man skickat ett brev eller present till en yngre människa.

Astrid tycker att man utgår ifrån de som har råd och har anhöriga som betalar i för stor utsträckning.
– De som inte har ett nätverk blir bortglömda. Fattigpensionärerna har inte råd med ett bredband.
Hon vill slå ett slag för en seniorkanal på teve med ett utbud anpassat för äldre.

En stund senare kommer en invändning från Inga-lill Facebook: "Bevarare mej för en pensionärskanal. Denna grupp är så olika i sina liv. Jag har både IPad, mobiltelefon, skriver brev o vykort. Jag är en fattigpensionär men har ett rikt liv"

Om det handlar om en tidsanda, brist på respekt och artighet, konsekvenserna av ett digitaliserat samhälle eller just brist medmänsklighet klan diskuteras. Telefonören Astrid uppmaning blir avslutningsvis:
– Småsakerna spelar roll, skriv ett vykort, ring vid födelsedagar och liknande!

Håller du med om att vi i dagens samhälle är dåliga på gester av omtanke som att säga tack? Bidrar detta till fler depressioner? Är det det här medmänsklighet handlar om? Hur ska detta kunna förändras? Dela med dig av dina tankar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".