Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

"Det finns alltid en agenda bakom"

Kent i Ring P1: "Ibland är det så otydligt"
5:03 min

Telefonören Kent vill prata om objektiviteten och subjektiviteten i onsdagens Ring P1.
–  Det vore bra för mig att få veta - om en professor uttalar sig tvärsäkert om något - vad hon eller han sympatiserade med bakåt.

Delar du den åsikten?

En diskussion som kommer med jämna mellanrum i Ring P1 är den om vilka åsikter som sätter agendan i samhället och vad som ses som sanning. 
– Du som journalist borde också säga var du står, hävdar telefonören Kent.
Han tycker att det vore intressant för lyssnarna att veta vad journalister och akademiker har för politiska åsikter.
– Man kan inte vara 100% objektiv, ingen kan vara det…
– Är det inte lite DDR att säga ”Jag heter så, jag är professor i det och det och jag röstar på Folkpartiet”? frågar programledaren Täppas Fogelberg.
– Jag tror att det skulle vara ett bra förslag. Om någon uttalar sig tvärsäkert om något så vore det bra att få veta vilken agenda som finns bakom.

Amanda B Waldenström, frilansjournalist och masterstudent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, har skrivit ett inlägg om den här frågan på Medieormen: "Om du däremot kommer fram till att journalister kan vara helt och hållet objektiva, ta fram plakat och penna och skandera: avskaffa journalistiken! För du kommer aldrig att bli nöjd. Varför? För att det inte verkar rimligt att din idé om vad som är objektivt rätt när det gäller nyhetsrapportering är allmängiltigt.
   Så, nästa gång du tror dig se att någon av oss journalister har en åsikt; grips inte av panik. Vi har både åsikter och känslor, men hur kan du veta om/när dessa präglar vår rapportering?"

Om man slår upp objektivitet i Nationalencoklypedin står följande: (av medeltidslatin obiectiʹvus ’uppfattnings-’, ’föreställnings-’, se vidare objekt), saklighet, opartiskhet (motsats subjektivitet), term som i filosofi, samhällsvetenskap och allmän debatt används i ett flertal betydelser.

Håller du med Kent? Skulle forskning och media må bra av att personerna bakom redovisade sina politiska åsikter?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".