Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Vad tycker du om kravet på språktest?

De senaste dagarna har diskussionen gått varm om Folkpartiets förslag att ställa språkkrav på invandrare för att de ska få svenskt medborgarskap. 
– Många utlandsfödda får erfara att trots oändliga ansökningar inte erbjuds några jobb. Därför kan man inte tolka Björklunds förslag som något annat än fiskade i brungrumliga vatten, sa Lars.

Hur reagerar du på Folkpartiets förslag?

Startskotten var ett inlägg om en ny inriktning för FP:s integrationspolitik på DN Debatt: "Försörjningskrav för anhöriginvandring, villkor för ­uppehållstillstånd och språkkrav för medborgarskap är tre viktiga delar, ­skriver ­folkpartisterna Jan Björklund, Gulan Avci, Roger Haddad och Robert Hannah. Nu har det framkommit att frågan splittrar partiets topp. Den före detta Europaministern Birgitta Ohlsson hamnade i en öppen konflikt med partiledaren på partistyrelsemötet i, enligt Expressen.
– Det är ingen hemlighet att jag har varit skeptisk till delar av integrationsförslagen, säger hon och hade gärna sett en omröstning i partistyrelsen om förslagen.
– Om man har ett röstningsprotokoll är det svårare att säga att alla är med på tåget.

Telefonören Josef tycker att Björklund borde byta parti och samarbeta med SD istället efter förslaget. Han är kritisk mot hur förslaget pratar om invandrare.
– Att vi ska bli en handelsvara för att han misslyckats i opinionen... Han borde säga att han misslyckats och vill avgå. En demokrat säger inte så, han generaliserar över alla och säger att man kostar.

Vad tänker du om Folkpartiets utspel? Vilka konsekvenser kommer det att få för svensk politik?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".