Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Vårdnadsbidrag – bu eller bä?

Karin i Ring P1: "Nu får sossarna ge sig!"
2:34 min

Nyheten om att regeringen förbereder en skrotning av vårdnadsbidraget fick känslorna att svalla i måndagens Ring P1.
– Det här bidraget ska man inte röra över huvud taget, menade Karin.

Vad tycker du?

Strax före jul slog riksdagen fast att vårdnadsbidraget ska vara kvar, men trots det berättade Ekot under måndagsmorgonen att regeringen nu förbereder ett lagförslag om att det ska skrotas. Det fick fart på debatten i Ring P1.
– Jag vill säga det att nu får socialdemokraterna banne mig ge sig! Nu är jag 80 år, men 1963 då jag ville vara hemma och ta hand om mina barn, fick jag säga upp mitt fasta jobb. Det hade minsann socialdemokraterna bestämt, trots att en kollega som skulle läsa på universitetet fick tjänstledigt.
– Detta är den största orättvisa som drabbat mig så därför blir jag väldigt upprörd, sa Karin.

Hon menade att vårdnadsbidraget på 3 000 kronor i månaden var ovärderligt för de mammor som valde att stanna hemma med sina barn.
– Jag tycker att det är skamligt av de mammor som inte tar hand om sina barn. I 99,9 procent av barnen har det bättre hemma!

På Twitter hörde Camilla av sig till programmet. Hon tyckte att bidraget till och med borde höjas.
"Problemet idag är att föräldrar INTE KAN VÄLJA att vara hemma längre med sina barn! Vårdnadsbidraget borde höjas istället", skrev hon.

På Facebook fick dock både Karin och Camilla mothugg från Ulla.
"Vårdnadsbidrag är väl ett 'perfekt' sätt att hålla kvinnorna kvar i hemmet. Otidsenligt, klart vi ska skrota det", menade hon.

Vad är dina tankar kring vårdnadsbidraget? Bör det skrotas, behållas eller rent av höjas? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".