kungahuset
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ska kungahuset vara mer tillgängligt?

Birgitta i Ring P1: "Media borde kunna sätta sig ner med Hovet och planera!"
2:20 min

I ett öppet brev uttalade P4 Gävleborgs chef Leif Eriksson kritik mot att prinsessan Madeleine, hertiginnan av Hälsingland och Gästrikland, inte ger intervjuer till lokala medier. Birgitta hörde av sig till Ring P1 och ansåg att media borde kunna planera in intervjuer bättre tillsammans med Hovet.

Vad tycker du? Är det svenska kungahuset alldeles för svårtillgängligt, eller är det media som gnäller?

Kanalchefen Leif Eriksson har sett samma mönster förut. I sitt brev till Hovet beskriver han prinsessan Madeleines senaste besök i Hälsingland och Gästrikland som närmast amatörmässigt.

I P1 Morgon säger han "Hon företräder kungahuset och betalas av skattebetalarna. Hon är också hertiginna av Hälsingland och Gästrikland vilket gör det extra intressant för oss".

Medan Hovet menar att man redan arbetar hårt för att vara tillgängliga.

– Vi vill verkligen få fram nyttan som kungafamiljen gör för Sverige. Familjen arbetar hårt och gör många programpunkter per vecka och dag, säger Margareta Thorgren som är informationschef på Hovet.

Birgitta hörde av sig till Ring P1 och ansåg att det borde gå att finna en lösning.

– Jag tycker någonstans att det är hennes skyldighet att ställa upp, men det måste ges tid och möjlighet till det. Jag tycker att media tillsammans med Hovet borde kunna sätta sig ner bestämma ett hur man ska göra med sådana här tillfällen, säger Birgitta i Ring P1.

Även Hans ringde in till programmet med några tankar om vad som hänt under Prinsessans besök.

– Journalisterna ojar sig alltid över att de inte får ställa de frågor de vill, eller får de svar de vill ha. Både din och min tid är väldigt värdefull, då kan man inte låta varenda människa som kommer med en mikrofon få ställa sina frågor.

Vad har du för tankar om kungahusets tillgänglighet? Ställer de upp på för få intervjuer? Eller tycker du att media klagar? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".