Andreas Andersson, före detta spelare i svenska fotbollslandslaget, är en av de som placerat flera miljoner kronor i banken HSBC.
Andreas Andersson, före detta spelare i svenska fotbollslandslaget, är en av de som placerat flera miljoner kronor i banken HSBC. Foto: TT

Är skatteflykt okej?

En läcka visar hur storbanken HSBC hjälpt förmögna svenskar att undkomma skatt. Flera gömmer sina tillgångar i skatteparadis genom anonyma konton och strukturer med brevlådeföretag som är svåra att spåra. Här hittas till exempel konsulter och fotbollsspelare.

Vad tänker du om det här?

Sveriges Radios Ekot har samarbetat med det globala journalistnätverket ICIJ och tidningen Le Monde och granskat dokument som ursprungligen kommer från den internationella storbanken HSBC.

De som vill hålla sina tillgångar hemliga kan välja att placera dem i Schweiz, ett land där banksekretessen är hård. Men för några år sedan blev HSBC i Schweiz av med databaser med detaljerad information om över hundra tusen personer. De rika kunderna kunde kopplas till konton  som innehöll mer än 800 miljarder kronor.

Kontona och skatteflykten behöver inte vara olagliga, men den svenska staten "missar" stora skatteintäkter.

Läs mer här.

Vad tänker du om det här avslöjandet? Och hur kan man få folk att betala skatt i Sverige? Kommentera!

Ring P1
ringp1@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".